fredag 28 september 2007

del.icio.us RSS-feeds

Det finns så mycket jag inte vet. Att börja på KTH är som att ta ett steg in i en helt ny värld med tillgång till saker man inte ens visste existerade. En sådan sak är RSS-flöden - ett begrepp som dök upp i mitt ordförråd för första gången igår eftermiddag. Nog för att jag hade haft möjlighet att använda mig av dessa även om jag inte börjat på medieteknik, men antagligen hade jag aldrig brytt mig om att lära mig hur det fungerar (om jag ens skulle hört talats om det) och därmed inte heller insett hur smidigt och användbart det är.

På begäran av vår kursansvarige Leif Handberg har jag nu letat efter RSS-flöden runt om på webben och har till min förvåning funnit fler än jag någonsin kunnat hoppats på. De finns över allt! Hur har jag lyckats undgå detta begrepp så länge? Nåväl... jag är trots allt här för att lära mig och lär mig gör jag. Internet är fantastiskt.

I uppgiften ingick det att välja ut tre RSS-flöden för bevakning och sedan publicera dem i vår "utbildningsdagbok" (i mitt fall denna blogg) tillsammans med en kort motivering till varför vi valt ju dessa tre. Nu har jag dock inte stannat vid endast tre stycken, utan har en hel hög nyhets-feeds från t.ex. DN liggandes i min webbläsare. Informationens tid är här och jag har äntligen fått ändan ur vagnen och börjat ta del i den.

En annan uppgift vi blev tilldelade under gårdagen (tar de någonsin slut undrar kanske någon och det kan jag meddela att nej, det verkar de inte göra), var att dela olika bokmärken som kan associeras med medieteknik på ett eller annat sätt, mellan varandra i gruppen. För att göra detta använder vi oss av del.icio.us, som tydligen är en webbplats för något som kallas för "social bookmarks". Jag kan dock inte påstå att jag är särskilt imponerad av denna webbplats och vet inte riktigt vad jag ska göra med en sån här funktion. Eftersom jag är nödgad att använda mig av den i alla fall, får jag väl göra det, och hoppas på att jag snart ska bli lite mer varm i kläderna och så småning börja uppskatta del.icio.us för något annat än det påhittiga namnet.

Av de RSS-flöden som kan vara speciellt intressanta ur medieteknik-synpunkt valde jag ut följande tre:

DigitalFoto - Tidningen

http://www.firstfoto.se/rss20.asp

Ett paradis för en fotoälskande medietekniker. Om inte foto, digitalkameror och bildhanteringsprogram faller under etiketten ”medieteknik” har jag ingen aning om vad detta ord annars borde innefatta.

Senaste Nytt - TechWorld

http://techworld.idg.se/rss/senaste+nytt

Finns det nåt bättre än ny, modern teknik och nya, vackert skinande prylar med fantastiskt uppfinningsrika små finesser? Här finns tekniknyheter från hela världen och en hel massa spännande nyhetsfeeds för oss på medieteknik... och även för resten av världen såklart.

Apple Hot News

http://images.apple.com/main/rss/hotnews/hotnews.rss

De nyaste och mest aktuella nyheterna från Apple. Efter en månad på medieteknikprogrammet har jag ännu inte lyckats hitta en föreläsare eller veteranstudent på samma program som äger och använder sig av någonting annat än en Mac. Utifrån detta kan man då kanske dra slutsatsen att det tydligen är Mac som gäller här på medieteknik och eftersom jag absolut inte kan någonting om varken Apple eller deras produkter, kändes detta som ett RSS-flöde jag var i stort behov av att ha nära till hands. Det är dags att jag lär mig mer om vad det är så fantastiskt med en Mac, en gång för alla.

Första skoldagen

Kommer ni ihåg er allra första skoldag? Kommer ni ihåg hur det kändes att ta de första kliven in på skolområdet på darrande ben och med näven hårt knuten kring mammas trygga, varma hand? Kommer ni ihåg stövlarna i korridoren, innetofflorna i skohyllorna och ansiktena ni möttes av den där dagen då ni gick från barn - till skolbarn? Det gör inte jag.

Men jag minns min första dag som universitetsstudent. Mina första staplande steg på Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm har just börjat och om jag fick gissa var det ungefär såhär jag kände mig när jag sju år gammal skulle kliva in i utbildningsvärlden för första gången. Idag är jag tretton år äldre, några mattekurser rikare och med Fysik A och B i bagaget, men fortfarande samma lilla skolflicka som inte riktigt vet vad hon håller på med. Den här gången har jag ingen förälder att hålla i handen. Den här gången kliver jag ensam in i vuxenvärlden. Den här gången är det på riktigt och det är precis hur spännande som helst.

Min blogghistoria

Jag tycker nog att jag lyckats hålla mig utanför denna blogg-hysteri ganska länge, men med en ny utbildning och nya åtaganden har nu även jag fallit dit.

Dagboksskrivande har aldrig riktigt varit min grej. Det tar på tok för mycket tid och kräver en allt för stor ansträngning från min sida för att jag någonsin ska lyckas få rutin på det. Därför skulle man kunna tro att jag gråter och sliter mig i håret, nu när vi förstaårare på medieteknik på KTH fått i uppgift att varje vecka skriva någonting om vad vi lär oss på våra föreläsningar. Vänta nu... lär oss? Ajdå. Det här kan bli svårt.

Jag tänker dock inte slita mig i håret idag och inte heller tänker jag börja gråta över denna tillsynes förskräckliga uppgift för en misslyckad dagboksskrivare som mig själv. Istället tänker jag göra mitt allra bästa för att anamma den möjlighet som detta faktiskt är, att en gång för alla lyckas föra en regelbunden nedteckning av... Reflektioner, just det. Jag ska göra reflektioner.

Detta, mina kära vänner, är historien bakom mitt uppdykande här på webben och egentligen den enda orsaken till att jag idag kan räkna mig själv som en av de lyckliga, få miljoner människor som redan förstått vad det innebär att ha en blogg - nämligen ännu en orsak att spendera ännu en timme framför datorn varje dag. Tack blogger.com!